Guesthouse somewhere

We zijn vandaag onderweg naar Vieng Phoukah samen met onze nieuwe gids.Eerst genoten van het ontbijt een vers stokbroodje met ei, als pre-lunch zijn we met onze gids de markt op gegaan al snuffelend tussen de levende kikkers en varkenskoppen hebben we gekozen voor de slakken met een bakje Laotiaanse oploskoffie ugh.

Snel de bus in dit keer een VIP bus, dat betekend hier zoiets als je hoeft niet te zitten… De bus is ingedeeld met 2 persoons bedjes dus languit liggen voor de rit van 2 uur…

Na een korte tussenstop waar we Mango met chili poeder hebben geprobeerd was het tijd voor de eindbestemming, een dorp met 5 straten, geen restaurants en geen buitenlander te bekennen, dat kan ook wel kloppen een lokale gids verteld ons dat hier al 2 maanden geen toerist meer is gespot enkel wat losse reizigers die een nachtje overbleven.

Zittend bij ons guesthouse is het tijd voor de lunch bamboescheuten, vis vaan een stokkie, gele bloempjes en mierolletjes met sojabonen en specerijen we krijgen de locale keuken wel meteen te volste te proeven. Om al dat eten een beetje te verbranden zijn we nog een stuk gaan lopen in het dorp helaas ben je in 15 minuten door het dorp heen dus we waren snel terug…

Na een dag onder de klamboe slapend op een houten plank, wat ze hier een bed durven te noemen… Zijn we eerst naar de morning market geweest op zoek naar een ontbijt. Op de markt is verbazend weinig te krijgen, dit betekend wel dat alles wat er ligt vers is, van een geslacht varken tot eekhoorntjes, levende dikke agressieve bamboestengels en vele vogeltjes. Hier kiezen we niet voor een ananas en een oliebol gaat het ontbijt worden.

Na het ontbijt zijn we het bos ingedoken een dicht bos waar een kapmes geen overbodige luxe is.. het bos staat op een oude tempel waarvan niet meer te zien is dan wat stenen muren en diepe verdedigingswerken. Het bos is heerlijk rustig en makkelijk te belopen tussen al het groen vliegen nog vele vlinders en komen af en toe hele families met spinnen voorbij.

Na de wandeling door naar een grot, ook hier een wandeling de grot is hoog en makkelijk te belopen het idee dat je bijna 3 km naar binnen kan en enkel een zaklamp hebt maakt de belevenis erg speciaal. Hier binnen dus geen sfeerlampen en een barretje midden in de grot. Na een tijdje nemen we nog een zijweg hier moet iets meer geklommen worden maar ook hier ziet de grot er erg mooi uit, grote muren vol met glitters golvende vormen gemaakt door het water…. Zeker de moeite waard na het avondeten een visje langs de weg gaan we slapen morgen weer verder met de bus…


Al met al is Vieng Phoukah zeker een bezoek waard voor de avontuurlijke reizigers, verwacht geen luxe hotels en restaurants maar het pure Laotiaanse leven.