Ba be lake

Het is 5 uur is de morgen iedereen slaapt hier nog maar dat gaat niet lang duren, om half 6 zodra het een beetje licht gaat worden (wat zo vroeg? Ja echt half 6 licht.) starten hier de bouwvakkers en zal iedereen wakker worden worden.

Het is koud in het noorden gedurende de nacht, we slapen in een open kamer met dikke dekens over ons heen er hangt een klamboe maar die zal geen bescherming bieden tegen 5 graden Celsius. Gelukkig is het overdag prima met 24 graden en zon, ja zon, we zijn Hanoi uit en verlaten de smog, op naar Ba Be een provincie in het noorden. We krijgen een gids mee Doan, hij doet ons sterk denken aan onze gids in Laos en is bang voor grotten, iets waar hij niets aan kan doen maar wel iets waarmee we hem gaan helpen.

Onderweg stoppen we een paar keer, een kort bezoek aan wat thee plantages, lunchbreak en een klein mie fabriekje, een plek waar 4 dames druk zijn met het maken van mie. Je ziet dan ook langs de weg grote bamboe matten met daarop dunne draadjes, verser kan bijna niet.

We sukkelen door en gaan richting onze homestay midden in het park, er zijn er veel hier maar we zien nagenoeg geen toerist lopen enkel een groepje die op het punt staan het park te verlaten. Tassen in de kamer, een kamer met een afmeting van twee matrassen, en hup we gaan iets doen… Fietsen! Net geland de slaap nog in de ogen en we mogen 7 km trappen naar een grot, dit klinkt niet zo ver weg maar als de beschikbare fietsen net boven je enkels komen is het toch best aanpassen.

We stoppen en komen bij een kiosk, daarachter wacht een lange trap omhoog verder is het verlaten. De grot is niet zo groot en aangepast om makkelijk op en neer te lopen, de paden zijn verlicht. Het is een leuke wandeling en een goed moment om de camera’s te testen, het gaat aardig enkel de grote vleermuizen blijven niet lang genoeg hangen voor een foto.

Na het bezoek tijd om weer terug te trappen naar de homestay, hier wacht ons een avond met veel rijst wijn lekker eten en eindelijk even slapen, morgen fit de boot op… Maar als alle dagen zoals vandaag zijn vinden wij het prima.

Leave a Reply